Meest gestelde vragen over reizen en vaccinaties 

1.Worden vaccinaties vergoed?
Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het verzekeringspakket worden vaccinaties volledig of gedeeltelijk vergoed. Neem contact op met uw zorgverzekeraar voor meer informatie.

2.Op welke manier kan ik betalen?
U kunt bij ons betalen contant of met de pinpas.

3. Hoe kan ik ziekte tijdens mijn reis of vakantie voorkomen?
Veel ziekten zijn het gevolg van onvoldoende hygiëne. Deze worden overgebracht via voedsel, drinkwater en zwemwater. Met de juiste vaccinaties zijn veel ziekten te voorkomen, maar helaas niet alle. Met enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen kunt u veel problemen voorkomen: 
-Neem altijd 'flessenwater' of kook het water voordat u het drinkt. Dat geldt ook voor melk.
-Accepteer in een restaurant geen flesjes die open zijn.
-Drink voldoende (schoon) water.
-Wees erop bedacht dat ook ijsblokjes van water zijn gemaakt en dat salades in water gewassen zijn. -Neem enkel verpakt ijs, geen zelfgemaakt ijs. 
-Eet zo min mogelijk vis en/of schaaldieren.
-Eet geen rauw vlees en let erop dat vlees dat u wel eet goed doorbakken is. 
-Zorg ervoor dat uw eten niet te lang buiten de koelkast is geweest of te lang bewaard wordt. 
-Informeer of het zwemwater betrouwbaar is. 
-Draag waterschoenen als u het water ingaat. 
-Loop niet op blote voeten. 
-Draag beschermende kleding tegen de zon. 
-Gebruik een goede zonnebrandolie met een hoge beschermingsfactor, ook als u veel in de schaduw zit. 

4. Welke medicijnen moet ik op reis meenemen?
Als u zelf medicijnen gebruikt, is het belangrijk om na te gaan of en bij welke temperatuur deze medicijnen bewaard kunnen worden. Neem extra medicijnen of een recept mee, evenals de bijsluiter(s). Tevens adviseren wij u om uw medicatie in uw handbagage te bewaren. Wanneer u injectiespuiten meeneemt, bijvoorbeeld in geval van suikerziekte, is het belangrijk dat u op reis over een bewijs van uw arts beschikt. Hierin dient duidelijk te staan dat u deze spuiten op medische indicatie gebruikt. Hoeveel medicijnen u mee moet nemen, is afhankelijk van de manier waarop u reist en waar u verblijft. Als u enkel in een hotel en aan het strand verblijft, heeft u over het algemeen voldoende aan aspirine, pleisters en eventueel een middel om diarree te behandelen. Indien u meer primitieve omstandigheden is het verstandig meer mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een desinfectiemiddel, verbandmateriaal, een thermometer, een pincet, een schaar en een middel om uitdroging bij diarree te voorkomen. 

5. Wat houdt een vaccinatie precies in?
Vaccineren is een manier om kunstmatig weerstand tegen ziekten op te bouwen. Hierdoor voorkomt u met die ziekten besmet te raken. 
De twee belangrijkste manieren van vaccinatie zijn: 
A. Het toedienen van antistoffen. Hierdoor bent u korte tijd beschermd tegen een bepaalde ziekte, zonder dat uw lichaam zelf antistoffen aanmaakt. 
B. Het toedienen van een verzwakt of dood virus/bacterie. In dit geval reageert uw lichaam met het zelf maken van antistoffen. Daardoor is dit type vaccinatie vaak lang(er) geldig. 

6.Tegen welke (tropische) ziekten kan er worden gevaccineerd?
Voor een aantal ziekten is een vaccinatie aanbevolen. Dit zijn: 
-DTP (difterie, tetanus en polio) 
-buiktyfus 
-Hepatitis A (geelzucht) 
-Hepatitis B 
-Meningitis (hersenvliesontsteking) 
-Rabiës (hondsdolheid) 
-Gele koorts 

7.Hoe lang is een vaccinatie geldig?
De geldigheid verschilt per vaccinatie. Laat u persoonlijk adviseren door onze gespecialiseerde reizgersgeneeskundige.

8.Hoe lang voor het tijdstip van vertrek moet ik beginnen met de vaccinaties?
Dit hangt af welke vaccinaties u nodig heeft, uw leeftijd, vaccinaties u al gehad heeft, welke reis u gaat maken en hoe lang u wegblijft. Neem 4 tot 6 weken voor uw reis contact op met GLOHECA.

9.Is het verstandig alle vaccinaties tegelijk te ontvangen?
Nee, soms is het verstandig een bepaalde periode tussen de diverse vaccinaties te nemen. Vandaar ook dat wij adviseren om 4 tot 6 weken voor vertrek een afspraak te maken.

10.Kan ik ziek worden van een vaccinatie?
In het algemeen heeft u geen last van de vaccinaties, als u gezond bent. De ene persoon kan sterker op een vaccinatie reageren dan de andere. U kunt mogelijk last krijgen van:
-Moeheid 
-Hoofdpijn 
-Verhoging 
-Duizeligheid 
-Pijnlijk gevoel in de arm

11.Kan ik werken en/of sporten na een vaccinatie?
Over het algemeen levert dit geen beperkingen op. Een pijnlijke arm of een lichte duizeligheid kunnen na een DTP-vaccinatie misschien wat lastig zijn, maar verder zult u bij het sporten of tijdens uw werk nauwelijks beperkingen van de vaccinatie ondervinden.

12.Hebben vaccinaties invloed op de werking van de anticonceptiepil?
Nee, anticonceptie en vaccinatie gaan zonder problemen samen.

13.Kan ik me laten vaccineren als ik zwanger ben?
Het hangt af van de vaccinatie die u nodig heeft. Een reis naar een (sub)tropisch land geeft een verhoogd risico op het krijgen van ziektes. De reiziger moet zich afvragen of zij dit risico wilt lopen of de reis wilt uitstellen.

14.Bent u zwanger of wilt u zwanger worden en heeft u vaccinaties nodig? 
Overleg dan met een arts wat het beste is.

15.Is het verstandig me te laten vaccineren als ik me grieperig voel?
Als u zich grieperig voelt, is het verstandig vooraf te overleggen of u gevaccineerd kunt worden. Bij koorts raden wij vaccinatie af.

16.Kan ik na vaccinatie alcohol gebruiken?
In principe hoeft dit geen probleem te zijn: alcohol en vaccinaties verdragen elkaar over het algemeen goed. Wel kunnen de klachten en bijverschijnselen, die soms na een vaccinatie optreden, door alcohol versterkt worden. 

17.Wat is het verschil tussen verplicht en aanbevolen vaccinaties?
Een verplichte vaccinatie is verplicht gesteld door het land zelf. Aanbevolen is wat het 
advies is, maar beiden zijn op basis van het risico wat u loopt om een bepaalde ziekte te krijgen en dus even belangrijk.

18.Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen worden gevaccineerd?
Gele koorts vanaf 9 maanden. Voor Hepatitis A is dat vanaf 1 jaar. Tyfus vanaf 2 jaar. En DTP op 19 jaar herhalen wanneer u volgens het normale vaccinatieprogramma gevaccineerd bent. 

19.Kan ik gevaccineerd worden als ik ernstige klachten of een chronische ziekte heb?
In principe is dit mogelijk. Wel of niet vaccineren is afhankelijk van uw persoonlijke gezondheidssituatie.

20.Ik heb koorts / ben ziek mag ik toch gevaccineerd worden?
Indien mogelijk kunt u de afspraak verzetten en komen als u niet ziek koortsig bent. Koorts op zich is geen harde contra-indicatie, wel van belang is de onderliggende oorzaak.


21.Ik gebruik antibiotica, mag ik toch gevaccineerd worden?
Indien mogelijk kunt u de afspraak verzetten en komen als u geen antibiotica gebruikt.

22.Moeten we rekening houden met onwel worden na toediening van de vaccinatie?
Buiten wat lichte spierpijn/ griepklachten hebben de meeste mensen geen klachten van de vaccinaties. U hoeft dan ook geen rekening te houden met de vaccinaties en kunt gewoon werken / sporten e.d.

23.Kunnen de noodzakelijke vaccinaties wel gecombineerd worden met mijn aandoeningen en of de medicijnen die ik gebruik? 
Deze vraag kan op het spreekuur beantwoord worden door de arts. Het maken van een spoedige afspraak is wel aanbevolen. Wel kunt u al vragen aan uw behandelaar of er vanuit hem geen bezwaar is t.a.v. de door u geplande reis

24.Op welke momenten moeten de vaccinaties worden gegeven?
Dit is afhankelijk van soort en lengte van uw reis, maar als richtlijn geld 4- 6 weken voor een eenvoudige reis en 3-6 maanden voor een ongeorganiseerde / wereldreis.

25.Hoe lang ben ik beschermd bij een volledige vaccinaties?
Dit is afhankelijk van de vaccinaties die u krijgt.

26.Kunnen we alle vaccinaties op 1 dag halen of werkt dat niet zo?
Immunologisch is het mogelijk, het is echter afhankelijk van het aantal en de soort vaccinatie welke men krijgt of men het in één dan wel meerdere sessies doet.

27.Kunnen bij jonge kinderen de reisinentingen gecombineerd worden met inentingen van het vaccinatieprogramma bij het consultatiebureau?
Immunologisch is het mogelijk, het is echter afhankelijk van het aantal en de soort vaccinatie welke men krijgt of men het in één dan wel meerdere sessies doet.

28.Heeft mijn kind reisvaccinaties nodig als het gevaccineerd wordt / is volgens het rijksvaccinatie programma?
Voor een deel van de vaccinaties wordt uw kind niet via het rijks-vaccinatieprogramma gevaccineerd (bijv. hepatitis A ) De arts zal kijken welke vaccinaties noodzakelijk zijn en niet via het rijksvaccinatieprogramma aan uw kind zijn gegeven. Als één van de vaccinaties van het RVP tijdens de reis valt, kan overwogen worden om die ene vaccinatie voorafgaand aan de reis te geven

29.Hoe vaak moet ik gevaccineerd worden om voldoende beschermd te zijn tegen een bepaalde ziekte?
Dit is afhankelijk van het vaccin en de beschermingsduur. In het algemeen kan volstaan worden voor de reis met een vaccinatie moment. Wel zal voor de langdurige bescherming bij een aantal vaccins een tweede en of derde spuit nodig zijn.


30.Hoe lang/kort voor vertrek moet ik me laten vaccineren?
Dit is afhankelijk van soort en lengte van uw reis, maar als richtlijn geld 4- 6 weken voor een eenvoudige reis en 3-6 maanden voor een ongeorganiseerde / wereldreis.

31.Hoe lang blijven de vaccinaties geldig?
Afhankelijk van de vaccinatie. 
-DTP 10 jaar na volledige en booster. 
-Hepatitis A na de eerste vaccinatie 1 jaar, na de volledige minimaal 25 jaar. 
-Hepatitis B na de volledige vaccinaties (3 stuks) minimaal 15 jaar. 
-Buiktyfus 3 jaar. 
-Gele koorts 10 jaar 

32.Is het Internationaal Bewijs van Inenting tegen Gele Koorts hetzelfde als het 'gele vaccinatieboekje'?
Ja

33. Kan ik malariatabletten slikken als er een neiging tot depressiviteit bestaat? Kunt u me iets meer vertellen over de bijwerkingen van malariatabletten?
Bij Lariam (mefloquine) is een van de mogelijke bijwerkingen depressiviteit, psychische klachten. De arts welke uw netto advies maakt, zal hier bij stilstaan en u indien geïndiceerd een proefbehandeling voorschrijven. Indien u tijdens het gebruik klachten krijgt zal men na evaluatie overgaan op een andere tablet. 

34.Hebben wij malariaprofylaxe nodig voor de landen die we gaan bezoeken?
Voor een deel van de reis heeft u volgens het bruto advies mogelijk malariaprofylaxe nodig, dit zal door de arts tijdens het spreekuur verder met u besproken worden en indien nodig verstrekt worden.

Zwangerschap
35.Ik wil graag zwanger worden. Vormen de vaccinaties en het gebruik van malariatabletten daarbij een risico?
Het is in het algemeen mogelijk maar is afhankelijk van bestemming en duur van verblijf.

36.Ik ben zwanger, mag ik ook DEET gebruiken?
Tijdens (alle trimesters van) de zwangerschap kan DEET tot maximaal 30% worden gebruikt. Uit voorzorg moet het gebruik van DEET in het eerste trimester geminimaliseerd worden, door bijvoorbeeld zo veel mogelijk bedekkende kleding te dragen en DEET af te wassen zodra men weer in een muggenvrije ruimte komt.

37.Heeft u voor mij medische tips t.a.v. mijn gezondheid tijdens mijn reizen?
Tijdens het spreekuur contact krijgt u nog verdere relevante informatie betreffende reizen en gezondheid.

38.Krijg ik bij u ook een vaccinatieboekje?
Indien blijkt dat u tijdens het spreekuur niet beschikt over het Internationale Bewijs van Inenting tegen Gele Koorts (het gele boekje) verzorgen wij deze.

39.Hoe lang is een cholerastempel geldig?
Een half jaar na afstempelen (6 maanden).

40.Mag ik mijn kinderen ook met DEET insmeren?
Ja, DEET kan ook bij kinderen worden gebruikt. Uit voorzichtigheid wordt aangeraden om bij kinderen jonger dan twee jaar concentraties lager dan 30% te gebruiken. Kinderen niet zichzelf in laten smeren en de handen vrij laten (vanwege contact met mond of ogen).